Η γη δεν γιορτάζει σήμερα

22.4.08


Σχόλιο Παραπολιτικής : Ανα-δημοσιεύουμε παρακάτω ολόκληρο το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου για την ντροπιαστική κόκκινη κάρτα που έδειξε ο ΟΗΕ στην Ελλάδα.

Θα διαβάσετε αναλυτικά το τι έχει συμβεί στο έγκυρο ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι γίναμε διεθνώς ρεζίλι και κάποιο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες.

Και κατι τελευταίο : Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος γιατι ο κ.Σουφλιάς ήταν κάθετα αντίθετος στη δημιουργία Υπ.Περιβάλλοντος ;

www.e-tipos.gr

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ απεφάνθη: «Κύριοι, μας κοροϊδεύετε! Τα στοιχεία που μας δίνετε για τις εκπομπές ρύπων στην Ελλάδα δεν μας πείθουν. Η χώρα σας -μέχρι νεωτέρας- θα μείνει εκτός του Πρωτοκόλλου του Κιότο».

Η αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών δεν χρησιμοποίησε, βέβαια, τη γλώσσα αυτή. Η ουσία, όμως, της απόφασης που εξέδωσε (με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά) για τη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο παραμένει η ίδια. Η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί με τους κανόνες που επιβάλλει η διεθνής συνθήκη και κινδυνεύει πλέον με πρόστιμα και διεθνή διασυρμό, καθώς το σύστημα με το οποίο καταγράφει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου χαρακτηρίζεται «ανεπαρκές».

Συγκεκριμένα οι 172 χώρες που έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο έχουν αναλάβει τη δέσμευση να συντάσσουν και να υποβάλλουν κάθε χρόνο την Εθνική Απογραφή των Εκπομπών των Αερίων του Θερμοκηπίου στην αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. Στις αρχές Μαρτίου η Ελλάδα παραπέμφθηκε στην επιτροπή εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης των ρύπων. Στις 8 Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε νέα στοιχεία, για τα οποία η επιτροπή απεφάνθη, πλέον, οριστικά κρίνοντας ανεπαρκές το ελληνικό σύστημα καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επιβάλλοντας ποινή αποκλεισμού της χώρας μας από τους ευέλικτους μηχανισμούς του πρωτοκόλλου (σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες). Αυτή η πρωτοφανής -για τα δεδομένα του ΟΗΕ- απόφαση πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές βιομηχανίες δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Με άλλα λόγια, οι 152 ελληνικές επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σχετικό εθνικό σχέδιο δεν θα μπορούν να αγοράζουν ή να πωλούν δικαιώματα εκπομπής ρύπων (κυρίως διοξειδίου του άνθρακα). Ετσι έως το 2012 η Ελλάδα και η βιομηχανία της θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε τόνο ρύπων που θα θέτει τη χώρα μας εκτός του στόχου (μέση αύξηση εκπομπών όχι μεγαλύτερη του 25%). Το έξτρα αυτό κόστος θα μεταφερθεί βέβαια και στον καταναλωτή μέσα από αυξήσεις σε πρώτες ύλες και τιμολόγια.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων στον ΕΤ: ο διευθυντής της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης επισημαίνει ότι «εάν δεν πάψουμε να κυνηγάμε φαντάσματα και δεν σηκώσουμε τα μανίκια για να φτιάξουμε ένα σύστημα καταγραφής που δεν “μπάζει νερά” τότε η χώρα μας θα εκτίθεται διεθνώς». Από την πλευρά του ο υπεύθυνος εκστρατειών της WWF Ελλάς κ. Αχιλλέας Πληθαράς τονίζει: «Τίθεται ζήτημα διεθνούς κατακραυγής της χώρας μας. Τώρα καλούμαστε να διορθώσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Οι επισημάνσεις της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ είναι ελάχιστα τιμητικές για τη χώρα μας, αποκαλύπτουν δε το μέγεθος της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ιδού πώς ακριβώς αξιολογεί η Επιτροπή το Εθνικό Σύστημα Απογραφής Εκπομπών:

■ Ελλειψη σαφήνειας για τη φύση των θεσμικών μηχανισμών και της διαδικασίας που διασφαλίζει τη συνέχεια των μεθόδων καταγραφής.

■ Ελλειψη πληροφόρησης για το κατά πόσον ο εποπτευόμενος οργανισμός που είχε αναλάβει αρχικά την προπαρασκευαστική απογραφή μετέφερε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες στη νέα ομάδα.

■ Αδυναμία της ομάδας των ειδικών μελετητών να συναντηθεί με το προσωπικό και τους υπευθύνους που έχουν αναλάβει την τεχνική επεξεργασία της προπαρασκευαστικής απογραφής ώστε να αποτιμήσει την τεχνολογική επάρκεια των μεθόδων που θα ακολουθήσει ο νέος φορέας.

Κοντολογίς η Επιτροπή του ΟΗΕ μάς λέει: Ούτε ποιος μετράει τους ρύπους σε αυτή τη χώρα ξέρουμε ούτε αν συννεννοείστε μεταξύ σας έχουμε καταλάβει, αλλά ούτε και να σας βρούμε μπορούμε προκειμένου να δούμε αν οι μέθοδοί σας είναι ορθές!

Τι βρήκε να απαντήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ; Περίπου ότι για όλα φταίει το… ΠΑΣΟΚ. Με ανακοίνωσή του ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης τονίζει ότι «την ευθύνη της συλλογής, της διασφάλισης ποιότητας, της αξιολόγησης των στοιχείων καθώς και της σύνταξης των εκθέσεων από το 1995 και μέχρι και πέρυσι είχε ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπό τον κ. Δ. Λάλα, ο οποίος είναι σήμερα ο αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ για την κλιματική αλλαγή και κατήγγειλε τη χώρα στον ΟΗΕ όταν δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του».

Από την πλευρά του ο κ. Λάλας απάντησε ότι «δεν υπήρξε καμία καταγγελία από εμένα ή άλλο μέλος της ομάδας, εκτός αν το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί ότι ήταν υποχρέωσή μας να καλύψουμε την ανεπάρκεια με ψέματα. Το υπουργείο προσπαθεί, δυσφημίζοντας άτομα, να αποποιηθεί των ευθυνών του για τον παγκόσμιο διασυρμό της χώρας».

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα σήμερα συμπληρώνει 38 χρόνια ζωής, γεννώντας ελπίδες ότι μια ανάσα πριν από τα… άντα της ωριμότητας, θα βρει την πυγμή να γίνει πιο δυναμικό. Αλλωστε, το καλούν οι ανάγκες των καιρών. Ο πλανήτης μας τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί στο χείλος της καταστροφής και η παρούσα απραξία της διεθνούς κοινότητας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Αν χαθεί και αυτή η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία της Γης, τότε το μέλλον προβλέπεται ζοφερό.

Το περιβαλλοντικό κίνημα γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1970, όταν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας περισσότερο σεβασμό για το περιβάλλον. Σε ανάμνηση αυτής της κινητοποίησης καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί, για να τιμήσουν την σημαντική αυτή επέτειο σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους και τους ξένους ηγέτες περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια.
Από τον Ιανουάριο του 2007, οπότε η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), παρουσίασε την πρώτη από τις συνολικά τρεις περσινές εκθέσεις της, το θέμα του φαινομένου του θερμοκηπίου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας. Οι εκθέσεις σκιαγραφούν με σκοτεινά χρώματα το τι μας περιμένει, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Προβλέπουν εκτεταμένους λιμούς, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, εξαφανίσεις ζώων και κατάρρευση των οικοσυστημάτων του πλανήτη. Σε πρώτη φάση σοβαρότερες θα είναι οι επιπτώσεις στην Αφρική, όπου ως το 2020 περισσότεραι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας. Η λεκάνη της Μεσογείου θα υποστεί κι αυτή τις συνέπειες. Κάθε καλοκαίρι θα μετατρέπεται σε ένα απέραντο… καμίνι με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και λιγοστά υδάτινα αποθέματα, ενώ η αγροτική της παραγωγή θα στοιχειώνεται από την απειλή της ερημοποίησης.

Σε πιο πρόσφατες περιβαλλοντικές μελέτες οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους ασύλληπτους ρυθμούς με τους οποίους λιώνουν οι αιώνιοι πάγοι του Αρκτικής και για τη διαρκώς αυξανόμενη ένταση και συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αν και καμία χώρα δεν φαίνεται να διαφωνεί πλέον ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι υπαρκτή και οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, οι μεγάλοι «ρυπαίνοντες» του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία κ.ά.) εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε σοβαρές περικοπές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος (CO2). Η Ευρώπη, πρωτοπόρος στον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, έχει προτείνει τη μείωση των επιπέδων του CO2 κατά 30% ως το 2020 και 60% ως το 2050 για τις βιομηχανικές χώρες και ηπιότερους περιορισμούς για τις αναπτυσσόμενες.

Στην παρούσα φάση τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ βρίσκονται σε φάση διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς κλιματικής συνθήκης που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο μετά τη λήξη του το 2012. Στόχος της η μέση αύξηση της θερμοκρασίας της Γης να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Το μήνυμα «Σώστε τον Πλανήτη, το οποίο θα ακουστεί σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα, αναμφισβήτητα δεν αποτελεί πλέον ένα σύνθημα ρουτίνας, αλλά μια ύστατη έκκληση για παγκόσμια δράση πριν να είναι πολύ αργά…