Αφιέρωμα στην κρίση του '29 : Η ευημερία της πρώτης περιόδου του Μεσοπολέμου

11.10.08


H παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 άλλαξε αναμφίβολα τον ρου της ιστορίας του 20ου αιώνα.

Τα αίτια της κρίσης εντοπίζονται χρονικά αμέσως μετά την λήξη του Α' Παγκοσμίου πολέμου.

Μετά την λήξη των εχθροπραξιών , ο κόσμος διέρχεται μια πρώτη αλλά σύντομη περίοδο οικονομικής κρίσης η οποία σύντομα ξεπερνιέται . Μια κρίση απόλυτα φυσιολογική καθώς ο πόλεμος είχε καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις υποδομές των εμπλεκόμενων χωρών.

Γύρω στο 1921 , σημειώνεται μια σαφής ανάκαμψη στις οικονομίες των βιομηχανικών χωρών οι οποίες στρέφονται προς την μαζική παραγωγή . Η στροφή στη μαζική παραγωγή εξηγείται με την βοήθεια της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας.

Ο κόσμος ταλαιπωρημένος από τα δεινά του πολέμου προσπαθεί να γευθεί τα αγαθά της ειρήνης αγοράζοντας όσα περισσότερα υλικά αγαθά μπορεί...Η τάση αυτή παρουσιάζεται έντονα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αποφέρει τεράστια κέρδη στους Αμερικάνους επιχειρηματίες.

Εξάλλου , είναι κοινή ιστορική αποδοχή ότι οι ρίζες της σημερινής καταναλωτικής κοινωνίας εντοπίζονται στην προγενέστερη Βιομηχανική Επανάσταση και στην περίοδο του Μεσοπολέμου στην οποία αναφερόμαστε...

Απότοκο όλων αυτών είναι τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ οι οποίοι δανείζουν μέρος των χρημάτων αυτών στις ευρωπαϊκές χώρες ( κυρίως στην Γερμανία και την Γαλλία ) αποκομίζοντας και νέα οφέλη.

Χάρη στο αμερικανικό χρήμα η Ευρώπη γνωρίζει την περίοδο 1923-1929 μεγάλη ευημερία . Έχοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ , οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες στρέφονται με την σειρά τους στην μαζική τυποποιημένη βιομηχανική παραγωγή.

Διαβάστε σε λίγο το επόμενο μέρος του αφιερώματος


*Στην φωτογραφία βλέπετε ένα παράδειγμα μαζικής βιομηχανικής παραγωγής .