Aφιέρωμα στην κρίση του '29 : Οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης

12.10.08


Αναλύσαμε πριν τις οικονομικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 1929 οι οποίες προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην καθημερινότητα ολόκληρης της ανθρωπότητας...

Άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης ήταν να προκληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο ένα κύμα κοινωνικής εξαθλίωσης . Ένας μεγάλος αριθμός εργατών στις χώρες που επλήγησαν έμεινε άνεργος : 13 εκατομμύρια στις ΗΠΑ (1932) , 6 εκατομμύρια στην Γερμανία . Στους άνεργους πρέπει να προσθέσουμε ακόμη τους υπαλλήλους και τους διευθυντές των επιχειρήσεων που έκλεισαν.

Οι έμποροι βλέπουν τις εργασίες τους να μειώνονται γιατί δυσκολεύονται να πωλήσουν την πραμάτεια τους και οι πελάτες των ελεύθερων επαγγελμάτων συνεχώς ελαττώνονται . Οι αγρότες δεν βρίσκουν αγοραστές για τα προϊόντα τους παρά την πτώση των τιμών . Αυτή η ανέχεια προκαλεί την οργή των πολιτών κατά των κυβερνήσεων , τις οποίες και θεωρούν υπεύθυνες για την κρίση : πορείες , διαδηλώσεις , συγκρούσεις ανέργων με την αστυνομία στους δρόμους είναι καθημερινά φαίνονται για τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής...

Όμως , μια από τις κυριότερες συνέπειες της οικονομικής αυτής κρίσης είναι η ακόμα μεγαλύτερη κεφαλαιοκρατική συγκέντρωση , η οποία και επαύξησε και τον ρόλο των τραστ στην οικονομική ζωή . Τα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα βρήκαν την ευκαιρία και εξαγόρασαν τις μικρότερες επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν ή δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην κρίση . Το ίδιο συμβαίνει και στον τραπεζικό τομέα όπου οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι εξαγόραζαν τις μικρότερες τράπεζες.

Πολλοί αγρότες και κάτοικοι μικρών πόλεων συρρέουν στα μεγάλα αστικά κέντρα με την ελπίδα να βρουν εργασία . Ο πληθυσμός των αστικών κέντρων αυξάνεται και δημιουργούνται πρόσθετα κοινωνικά προβλήματα .

Η διάρθρωση της αστικής κοινωνίας διαταράσσεται . Τα μεσαία αστικά στρώματα με τη χρεοκοπία των επιχειρήσεων τους , χάνουν την οικονομική τους υπόσταση και προλεταριοποιούνται..

Η οικονομική κρίση αρχίζει να μεταμορφώνεται σε ιδεολογική...

Διαβάστε σε λίγο την συνέχεια...


*Στην φωτογραφία βλέπετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ζητιάνου στα μεγάλα αστικά κέντρα...