Αφιέρωμα στην κρίση του '29 : Το αμερικανικό κραχ

12.10.08


Στις 22 Οκτωβρίου του 1929 , σε μια Αμερική ευημερούσα , που πίστευε ότι είχε βρει τον τρόπο να χτυπήσει την ανέχεια...ξεσπά η μεγάλη κρίση...

Ενώ μέχρι τότε η αξία των βιομηχανικών μετοχών αυξανόταν συνεχώς , οικονομικοί κύκλοι που φοβούνται μια ξαφνική κάμψη των τιμών των μετοχών αρχίζουν να τις πωλούν ( να τις ρευστοποιούν ).

Το "κραχ" είναι γεγονός.

Στις 24 Οκτωβρίου ρευστοποιήθηκαν 13 εκατομμύρια τίτλοι μετοχών . Είναι η περίφημη "μαύρη Πέμπτη".

Όμως η κρίση του 1929 δεν είναι αποτέλεσμα μιας μόνο αρνητικής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου . Την "μαύρη Πέμπτη" ακολούθησε η "μαύρη Δευτέρα" ( 28/10/1929 ) και η "μαύρη Τρίτη" ( 29/10/1929 ).

Εκείνη την περίοδο μεγάλος αριθμός Αμερικανών ρευστοποιεί τις μετοχές του για να τοποθετήσει αλλού τα χρήματα του , ελπίζοντας να κερδίσει περισσότερα . Αμέσως η τιμή των μετοχών αρχίζει να πέφτει κατακόρυφα και ένας αληθινός πανικός δημιουργείται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης . Όλοι προσπαθούν να πουλήσουν τις μετοχές τους πριν η τιμή πέσει περισσότερο .

Πολλές τράπεζες που είχαν τοποθετήσει τα χρήματα των πελατών τους σε μετοχές για να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη , καταστρέφονται και οδηγούνται αναπόφευκτα στην πτώχευση . Άλλες τράπεζες , μπροστά στην οικονομική κρίση , δεν δανείζουν πια χρήματα στους πελάτες τους για να αγοράσουν βιομηχανικά προϊόντα και αρνούνται να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πια να διαθέσουν τα προϊόντα τους και τα βλέπουν να συσσωρεύονται σε στοκ και αναγκάζονται να ρίξουν τις τιμές . Ακόμα και τα μεγάλα βιομηχανικά τραστ περιορίζουν την παραγωγή τους .

Οι εργάτες απολύονται ή εισπράττουν μειωμένες αμοιβές , πράγμα που επιδεινώνει την οικονομική κρίση , γιατί , με την σειρά τους , δεν μπορούν να αγοράσουν . Στα μέσα του 1930 ολόκληρη η αμερικανική οικονομία έχει παραλύσει...

Διαβάστε σε λίγο τη συνέχεια του αφιερώματος...

*Στη φωτογραφία βλέπετε πλήθος Αμερικανών συγκεντρωμένο έξω από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη "μαύρη Πέμπτη"...