4.805 σε απεργία πείνας

11.11.08


www.enet.gr


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

Ξεπερνά ίσως ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις μαζικές κινητοποιήσεις ο αγώνας των κρατουμένων για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και δικαιοσύνη, αφού οι δύο στους πέντε κρατούμενους, σχεδόν το 40% των εγκλείστων, ή για την ακρίβεια 4.805 κρατούμενοι-ες πραγματοποιούν πλέον απεργία πείνας εκ των 8.000 που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα με αποχή συσσιτίου. Θυμίζουμε ότι το σύνολο των κρατουμένων στη χώρα μας είναι 12.192 άτομα και οι φυλακές έχουν πληρότητα της τάξης του 148%. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης «βομβαρδίζεται» από επιστολές και επίκαιρες ερωτήσεις που τον θέτουν προ των ευθυνών του για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και αξιώνουν τη λήψη άμεσων μέτρων.

Την επιτακτική και επείγουσα ανάγκη για ικανοποίηση των αιτημάτων των κρατουμένων προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στις φυλακές εκθέτει με επιστολή του στον υπουργό ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος. «Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές δεν περιποιεί τιμή στην ελληνική πολιτεία. Παρά τις διαρκείς επισημάνσεις τόσο εθνικών όσο και διεθνών οργανισμών και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται σχετικά, είναι βέβαιον ότι τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί προς την κατεύθυνση ανθρωπίνων συνθηκών κράτησης μακράν απέχουν από το να θεωρηθούν ικανοποιητικά. Στην πραγματικότητα οι φυλακές αποτελούν σχολείο εγκλήματος, χωματερές ανθρώπων και ψυχών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή με την οποία προτείνεται σειρά ρυθμίσεων που «μπορούν και πρέπει να ληφθούν άμεσα» τόσο στο επίπεδο των υποδομών όσο και στο θεσμικό επίπεδο, όπως είναι:

* Αρση του αποκλεισμού επισκέψεων και αυτοψιών στους χώρους κράτησης από ανεξάρτητους φορείς.

* Αποκλιμάκωση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

* Διαφάνεια και αιτιολογία στις αποφάσεις για άδειες, πειθαρχικές ποινές, μεταγωγές και καθιέρωση συστήματος ελέγχου.

* Απόλυση όλων των κρατουμένων για χρηματικές ποινές, με βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών στο δημόσιο ταμείο.

* Αμεση μείωση του ανώτατου χρόνου προσωρινής κράτησης στους 12 μήνες.

* Υλοποίηση, ενίσχυση και επέκταση των προβλεπόμενων εναλλακτικών ποινών, της κοινωνικής εργασίας και της ημιελεύθερης διαβίωσης.

* Να ανακοινώσει ο υπουργός ποια μετρα πρόκειται να λάβει άμεσα ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κρατουμένων αλλά κυρίως να δεσμευθεί με ποιον συγκεκριμένο τρόπο -εγκυκλίους, υπουργικές αποφάσεις, νομοθετική ρύθμιση- και χρονικό ορίζοντα προτίθεται να δράσει, του ζήτησε σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, θυμίζοντας τις δεσμεύσεις του και την αναγνώριση στο δίκαιο αρκετών αιτημάτων των εγκλείστων.

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Οπως μεταδίδει ο συντάκτης της «Ε» Ν.ΡΟΥΜΠΟΣ:

Η διεύθυνση των φυλακών στα Διαβατά αρνείται να δώσει στους κρατούμενους την υπεύθυνη δήλωση ότι κάνουν απεργία πείνας κι έτσι μένουν στα αζήτητα και στερούνται των δικαιωμάτων τους ως απεργοί πείνας, κατήγγειλαν χθες μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Σε απεργία πείνας βρίσκονται οι 430 από τους 700 κρατούμενους και σε αυτούς περιλαμβάνονται οι 27 από τις 34 γυναίκες και οι 12 ανήλικοι κρατούμενοι.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει μέτρα που δεν θα επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό και θα οδηγήσουν σε απελευθέρωση κρατουμένων ενώ είπε ότι θα συζητήσει με νομικούς το ζήτημα της αναμόρφωσης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε ότι είναι σωστά τα περισσότερα από τα αιτήματα των κρατουμένων και σημείωσε ότι απαιτείται αλλαγή της νομοθεσίας. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2008