Και η ΠΑΣΚΕ στο πλευρό των κρατουμένων

11.11.08


www.patranews.gr

Ίσως στην μεγαλύτερη απεργία πείνας που έχει πραγματοποιηθεί στον κόσμο, εκτιμούν ότι εξελίσσεται η απεργία πείνας που ξεκίνησε σε 21 φυλακές ανά την Ελλάδα, τα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των κρατουμένων. Ήδη χτες, οπότε και ξεκίνησε η απεργία πείνας, χιλιάδες κρατούμενοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Κίνηση.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Αγίου Στεφάνου Πατρών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατούμενοι στην Β πτέρυγα, μετέφεραν τα τρόφιμα σε αποθηκευτικούς χώρους, ενώ στην Γ πτέρυγα ζητήθηκε το κλείσιμο του κυλικείου. Την στάση αυτή συμμερίζονται και οι κρατούμενοι στην Δ πτέρυγα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι στην Α πτέρυγα μέχρι στιγμής απέχουν από το συσσίτιο.

Στο πλευρό των κρατουμένων έχουν σταθεί πολιτικά κόμματα και δικηγορικοί σύλλογοι, ενώ ανακοίνωση συμπαράστασης, τόσο στους κρατούμενους, όσο και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών του Αγίου Στεφάνου, που καταγγέλλουν απάνθρωπες συνθήκες, εξέδωσε και η ΠΑΣΚΕ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, στην οποία αναφέρεται ότι «Η ΠΑΣΚΕ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας συμπαρατάσσεται στον αγώνα των κρατούμενων στις 21 φυλακές της χώρας. Καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατούμενων και τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα Σωφρονιστικά Ιδρύματα. Συνθήκες τριτοκοσμικές, εξαθλίωσης και τρομοκρατίας, επικρατούν στις φυλακές της χώρας, ισοπεδώνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας. «ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ !!!!» κραυγάζουν οι εργαζόμενοι στις Κ.Φ. Πατρών.

Η αδιαφορία και η αναλγησία του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και της Τοπικής Δ/νσης (Διευθυντής και Αρχιφύλακας) είναι χαρακτηριστική.

Η ΠΑΣΚΕ του Ε.Κ. Πάτρας συμπαρατάσσεται στο πλευρό των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Κ.Φ. Πατρών στέλνοντας το μήνυμα ότι παντοιοτρόπως θα αγωνιστούμε για τη διεκδίκηση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους! Γιατί στις φυλακές δε ζουν και δεν εργάζονται σκλάβοι!»

Πάντως ίσως η κρίση να εκτονωθεί, μετά από τις διαβουλεύσεις που υπάρχουν με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης, εμφανίστηκε θετικός ως προς τη μείωση του χρόνου προφυλάκισης από 18 σε 12 μήνες και την αύξηση του χρόνου αδειών, κατά τη δίωρη χθεσινή συνάντησή του με τη Συντονιστική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ενώ δεσμεύθηκε ότι τις προσεχείς ημέρες θα εξαγγείλει την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.