Διέψευσε ο Καραμανλής την μεταφορά πολεμοφοδίων μέσω του Αστακού

16.1.09


Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Αλαβάνου, εάν μπορεί να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι ελληνικά λιμάνια χρησιμοποιούνται για μεταφορά στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ, ο κ. Καραμανλής είπε: «Ναι, τις διαψεύδω. Τις διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν έγινε μεταφόρτωση και ούτε τέθηκε θέμα μεταφόρτωσης υλικού για εφοδιασμό του ισραηλινού στρατού. Ούτε μέσω του λιμανιού του Αστακού, ούτε μέσω οποιουδήποτε άλλου ελληνικού λιμανιού».

Στη συνέχεια, ωστόσο, διευκρίνισε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δεν υπήρχε καμία πολεμική εμπλοκή στην περιοχή, ετέθη από την αμερικάνικη πλευρά ζήτημα μεταφόρτωσης στο λιμάνι του Αστακού αμερικάνικου στρατιωτικού υλικού.

«Υπογραμμιζόταν» πρόσθεσε «ότι το υλικό αυτό προοριζόταν για αμερικάνικες αποθηκευτικές μονάδες στο Ισραήλ. Το πλοίο έφτασε ανοιχτά του Αστακού στις αρχές του μήνα. Δεν υπήρξε ωστόσο άδεια από το υπουργείο Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μεταφόρτωση δεν έγινε. Με λίγα λόγια: Ναι, υπήρξε αίτημα. Ναι, έφτασε το πλοίο στα ανοικτά του Αστακού. Δεν έγινε όμως καμιά μεταφόρτωση και το πλοίο αναχώρησε. Το λέω ρητά. Το λέω κατηγορηματικά».

Συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι το αίτημα μεταφόρτωσης στρατιωτικού υλικού από μια χώρα για δυνάμεις της ίδιας χώρας υποβλήθηκε σε ανύποπτη περίοδο», ενώ υπογράμμισε ότι «στο αίτημα που υπέβαλε το Νοέμβριο η αμερικανική πλευρά τονιζόταν κατηγορηματικά ότι η μεταφορά υλικού γινόταν μεταξύ αμερικανικών αποθηκευτικών μονάδων και ότι το υλικό αυτό θα παρέμενε στην επιμέλεια της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να μεταφερθεί ούτε η επιμέλεια ούτε η ιδιοκτησία στην ισραηλινή κυβέρνηση».