Προκλητική ανευθυνότητα

18.6.09

Η εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα ήταν πάντα ένα από τα πιο "καυτά" χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν διαχειριστεί διάφοροι άνθρωποι , άλλοι άσχετοι κι άλλοι σχετικοί .

Η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης ο οποίος γνώριζε καλά το αντικείμενο αλλά φάνηκε μάλλον ανακόλουθος των προσδοκιών που δημιούργησε η εμπειρία του .

Η δεύτερη επιλογή ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη . Η 55χρονη Υπουργός Εξωτερικών αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου .

Οι χειρισμοί της στα εθνικά θέματα έχουν γίνει δεκάδες φορές αντικείμενο συζήτησης και διαξιφισμών μεταξύ πολιτικών εχθρών και φίλων.

Στην Ελλάδα όμως κάνουμε ένα πολύ μεγάλο λάθος . Η εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί αποκλειστικό τομέα αρμοδιότητας της εκάστοτε ηγεσίας του ΥΠΕΞ αλλά συλλογική απόφαση της κυβέρνησης . Δεν αποφασίζει μόνη της η Μπακογιάννη . Εκτελεί κι εφαρμόζει τις γενικές κατευθύνσεις που ορίζει η κυβερνητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας .

Το δεύτερο λάθος που κάνουμε είναι η διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων με καθαρά επικοινωνιακούς όρους . Η εξωτερική πολιτική όμως είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη πολιτική διαδικασία η οποία επηρεάζει από πλήθος οικονομικών, κοινωνικών , θρησκευτικών και πολιτικών παραμέτρων .

Ένα κατατοπιστικό παράδειγμα είναι η πώληση του ΟΤΕ στη Deutsche Telecom . Η συμφωνία ενδεχομένως να είχε κάποια οικονομικά οφέλη για τα καταπονημένα οικονομικά του κράτους . Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής όμως , η συμφωνία αποδείχθηκε καταστροφική . Μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας διοίκησης ήταν η πώληση της θυγατρικής του ΟΤΕ , της Cosmote και του Γερμανού στα σκόπια στην Telecom Slovenije .

H Cosmofon ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία τον Ιούνιο του 2003 υπό τη διαχείριση της Cosmote, κατέχοντας τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας στην πΓΔΜ.
Στα περίπου 6 χρόνια λειτουργίας της η Cosmofon έχει αναπτύξει ένα ισχυρό τηλεπικοινωνιακό και εμπορικό δίκτυο με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται σε περίπου 30%. Η Cosmofon ήταν o πρώτος πάροχος που διέθεσε εμπορικά υπηρεσίες 3G HSDPA στην πΓΔΜ, τον Αύγουστο του 2008. Η εταιρία κατέχει 6 περιφερειακές άδειες WiMax, έχοντας αναπτύξει ένα πανεθνικό δίκτυο. Μέσω των συνδυαστικών, καινοτόμων υπηρεσιών που διαθέτει, η Cosmofon αποτελεί έναν από τους πλέον τεχνολογικά προηγμένους παρόχους στην ευρύτερη περιοχή. Η Germanos TS είναι το κυριότερο δίκτυο διανομής της Cosmofon με 66 καταστήματα, αποτελώντας 100% θυγατρική της Γερμανός ΑΕ, μέλους του Ομίλου Cosmote.

Η σημαντική αυτή εταιρία που άνηκε στο Ελληνικό Δημόσιο κι αποτελούσε ένα ισχυρό διπλωματικό εφόδιο χάθηκε . Θυσιάστηκε στον βωμό του κέρδους ή καλύτερα του υπερ-κέρδους .

Αυτά δεν είναι λάθη στην Εξωτερική Πολιτική ;

Πάμε σε ένα πιο πρόσφατο γεγονός .

Το Σάββατο 27 Ιουνίου διεξάγεται στην Κέρκυρα η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ όπου και θα παρευρεθούν περισσότεροι από 50 υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων η κυρία Χίλαρι Κλίντον και ο κ. Σεργκέι Λαβρόφ .

Το Υπ. Εξωτερικών αποφάσισε να παραχωρήσει στα Σκόπια το δικαίωμα να προσγειωθεί στην Κέρκυρα κρατικό αεροσκάφος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας το οποίο θα μεταφέρει τον Υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Μέχρι σήμερα, τα αεροσκάφη από τις αεροπορικές εταιρείες των Σκοπίων μπορούν να διέρχονται από το FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο, δεν τους επιτρέπεται όμως η προσγείωση σε ελληνικά αεροδρόμια, αφού φέρουν τα διακριτικά MKD - Makedonia. Στην περίπτωση όμως της συνόδου του ΟΑΣΕ η Ελλάδα -ως προεδρεύουσα χώρα για το 2009- επέλεξε να παραχωρήσει «κατ’ εξαίρεση» ειδική άδεια στο σκοπιανό κρατικό αεροσκάφος για να προσγειωθεί στην Κέρκυρα.

Η Ελλάδα είχε μια χρυσή ευκαιρία να δείξει την έντονη αντίθεση της στις εθνικιστικές πολιτικές που εφαρμόζει η γειτονική χώρα . Ήταν μια χρυσή ευκαιρία να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο μπροστά σε 50 υπουργούς Εξωτερικών και μάλιστα σε ελληνικό έδαφος !

Η κυβέρνηση δίστασε . Η κυβέρνηση φοβήθηκε . Δεν τόλμησε . Αυτά είναι λάθη .

Είναι εγκληματικά λάθη . Και θα τα βρούμε μπροστά μας...

Παραπολιτικός

Share/Save/Bookmark