Η Ώρα της Ευρώπης; Μπααα...

8.6.09


Γράφει ο Νομικάριος,

Επειδή χθες δεν ψηφίσαμε μόνοι μας, αλλά όλοι (;) οι Ευρωπαίοι πολίτες, ώρα να δούμε λίγο και τι γίνεται έξω από την χώρα μας.

Στην Ευρώπη λοιπόν, πέρα από το τεράστιο ποσοστό της αποχής, είχαμε το παράδοξο να αυξάνει την δύναμη της η Κεντροδεξιά, η παράταξη που με τις αδιέξοδες πολιτικές της σε Ευρώπη και Αμερική οδήγησε σε μία απο τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις της Ιστορίας (τουλάχιστον έτσι μας την διαφημίζουν), αλλά και η Ακροδεξιά, που στηρίχθηκε στην αυξανόμενη ξενοφοβία - μισαλλοδοξία που την τελευταία δεκαετία πλανάται απειλητικά πάνω από την Ευρώπη! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εμφάνιση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη ήλθε μετά από την μεγάλη οικονομική κρίση του '29 και οδήγησε σε έναν αιματηρό παγκόσμιο πόλεμο!

Σε μια προνομιακή για την Κεντροαριστερά και την Αριστερά, χρονική περίοδο, όπου τα ιερά και τα όσια της φιλελεύθερης και νεοφιλελεύθερης Δεξιάς αμφισβητούνται, όπου οι τράπεζες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας ... κρατικοποιούνται, τα εκλογικά αποτελέσματα είναι επιεικώς τραγικά!
Την ώρα που η Αμερική στρέφεται στην ... σοσιαλδημοκρατία (υπερβάλλουμε για να τονίσουμε το τραγικό στοιχείο), τα σοσιαλιστικά κόμματα καταρρέουν αφού στις μεγάλες δυτικές χώρες με το ζόρι έρχονται στην δεύτερη θέση (Γαλλία) ή πέφτουν ακόμα και στην τρίτη θέση (Βρετανία). Όπως εύστοχα έγραψαν τα "ΝΕΑ" σήμερα, μόνο το ΠΑΣΟΚ έμεινε να υπερασπίζεται την τιμή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Τα ίδια και χειρότερα για την Αριστερά.

Το επιχείρημα ότι τα κεντροαριστερά κόμματα τιμωρούνται επειδή ακολούθησαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι μάλλον έωλο! Αν ήταν έτσι, θα διάλεγε ο κόσμος την "original" έκφραση του νεοφιλελευθερισμού; Το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί αλλού! Και πρέπει να αναζητηθεί απο κοινού. Μόνο συλλογικά μπορεί να αντιμετωπιστεί η διαρκής αυτή κρίση. Κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει φαίνεται, καθώς υπάρχουν σοσιαλιστές που φαίνεται ότι θα στηρίξουν τον Μπαρόζο!

Φαίνεται πως σε μία κρίσιμη στιγμή, οι ευρωπαίοι γύρισαν την πλάτη στην Ιστορία. Θα μπορούσε μέσα από αυτήν την κρίση να ορθωθεί η Ευρώπη ως μια εγγυήτρια δύναμη στον κόσμο. Η Ευρώπη ωστόσο, κάνει βήματα προς την λάθος κατεύθυνση.

Ακόμα βέβαια τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Ίσως αυτές οι εκλογές να αποτελέσουν καμπή, ώστε να ανασυνταχθεί η ευρωπαϊκή προοδευτική παράταξη, να διορθώσει τα λάθη της και να διεκδικήσει σύντομα την Αλλαγή στην Ευρώπη.

Ελπίζω μόνο να μην γράψει αργότερα η Ιστορία, ότι όταν στην Αμερική άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά, οι Ευρωπαίοι διάλεξαν την "παραλία".

Κοινοποιήστε το στο Facebook